Koryon Villus Biopsisi (CVS) nedir, nasıl yapılır?

Koryon Villus Biopsisi (CVS)
Koryon Villus Biopsisi (CVS) Nedir?
Koryon Villus Biopsisi (CVS) bebeğin plasentasından inceleme amaçlı parça alınmasına verilen isimdir. 10. İle 14. haftalar arasında riskli yüksek riskli hastalarda genetik tanı amaçlı tercih edilen işlem türüdür.
Koryon Villus Biopsisi (CVS) Ne Zaman Yapılır?
Günümüzde Down sendromu tarama testlerinden İkili tarama testi daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de yüksek riskli sonuç çıkması halinde erken haftalarda Koryon Villus Biopsisi(CVS) yapılarak erken tanı koyulabilmesidir. Artık çok erken haftalarda bile bebeğin ultrason ile bir çok organı değerlendirilebilmektedir. Böylece erken haftalarda herhangi bir sakatlık tespit edilen bebeklere de zaman kaybetmeden tanı işlemi yapılabilir.
Koryon Villus Biopsisi (CVS) Nasıl yapılır?
Ofis Şartlarında ultrason eşliğinde yapılan bir işlemdir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer. Önce ultrason ile bebeğin plasentasında uygun bir alan belirlenir. Sonrasında cilde lokal anestezi uygulanır ve ultrason eşliğinde bebeğin plasentasına ince bir iğne ile girilerek parça alınır. İşlem sırasında bebeğin su kesesine girilmez bu yüzden bebeğe iğnenin değmesi gibi bir durum olamaz.

Koryon Villus Biopsisi (CVS)
Koryon Villus Biopsisinin (CVS) Avantajları nelerdir?
Erken haftalarda yapıldığı için sonuçlar gebelik ilerlemeden ( 3,4 gün içinde) elde edilir ve gerekli müdahaleler daha erken yapılabilir. Amniyosentez ise en erken 15. haftada yapılabildiği için sonuçlar daha geç elde edilir. Bu annenin hem ruh hem de beden sağlığı açısından çok önemli bir avantajdır.
Koryon Villus Biopsisini (CVS) Kimler yapar?
Bu işlemi bu konuda deneyim sahibi Perinatologlar yaparlar.
Koryon Villus Biopsisi (CVS) Riskli midir?
Bu işlem sonrasında gerçekleşebilecek düşük ihtimali yaklaşık Amniyosentez işlemi kadardır. Yapan kişinin deneyimi bu konuda çok önemlidir. Kabaca bir oran vermek gerekirse düşük ihtimali 1/200 ile 1/300 arasında denilebilir. Koryon Villus Biopsisini (CVS) işlemi ile ilgili deneyimlerimiz iki iğneli sistem ile yapılan işlemin daha güvenilir olduğu yönündedir. Bu konuda dünya literatürüne girmiş çalışmamızı incelemek için tıklayınız.
Koryon Villus Biopsisinde (CVS) Ağrı Olur mu?
İşlem lokal anestezi sonrasında yapıldığı için çok fazla ağrıya yol açmamaktadır. İşlem yapıldığı gün genelde bir ya da iki kez ağrı kesici hap kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır.
Koryon Villus Biopsisi (CVS) İkiz Gebelere Yapılabilir mi?
Deneyimli kişiler çoğul gebeliklere de (ikiz, üçüz) Koryon Villus Biopsisi (CVS) yapabilirler.
Koryon Villus Biopsisinde (CVS) Kesin Sonuç Alınır mı?
Koryon Villus Biopsisinde (CVS) yaklaşık %99.5 sonuç alınır. Plasentada farklı genetik yapıya ait hücrelerin bulunması nedeniyle sonuç alınamayan nadir bir kısım hastada Amniyosentez yapılarak tanıyı kesinleştirmek gerekebilir.